Skoči na vsebino

WOMCOM: ŽENSKA MOČ V STRIPU

Grajenje skupnosti & prihodnosti stripa

Tinta ob zaključku mednarodnega projekta WOMCOM: Ženska moč v stripu, ki odpira razmislek o reprezentaciji žensk in pozicijah ustvarjalk na področju stripa, gosti dvodnevno stripovsko konferenco. Na njej bomo skupaj z umetnicami, založnicami, urednicami in raziskovalkami razmišljali o sedanjih in prihodnjih perspektivah stripovske produkcije ter moči stripa kot emancipatornega orodja za potencialne družbene spremembe. Osredotočili se bomo tudi na različne umetniške, skupnostne in aktivistične prakse, ki poganjajo ustvarjalnost in solidarnost na regionalni in mednarodni stripovski sceni.

Del konferenčnega programa se pridružuje že tradicionalnemu sobotnemu obsejemskemu dogajanju v Kinu Šiška: gostujoče ustvarjalke svetovnega kova bodo na masterclassih in pogovorih z nami delile svoje bogato znanje in izkušnje ter nam odstrle vpogled v zakulisje nastajanja stripov. V Kinu Šiška bo na ogled tudi mednarodna skupinska razstava, ki predstavlja dela več kot 30 umetnic iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Grčije in Madžarske, nastala v sklopu WOMCOM stripovskih rezidenc.

Mednarodni projekt WOMCOM: Ženska moč v stripu izpostavlja moč raznolikih avtorskih glasov in obravnava vprašanja enakosti spolov na področju stripa. Spletna platforma, vzpostavljena v okviru projekta, predstavlja in promovira stripovske ustvarjalke, njihova umetniška dela in projekte ter spodbuja kreativnost in nova sodelovanja v polju stripovske umetnosti. Na njej se že predstavljajo umetnice in umentiki, ki so bili vključeni v pretekle aktivnosti projekta, odprta pa je tudi za vse druge, ki bi se želeli pridružiti.

Projekt WOMCOM sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Partnerji projekta: Kino Šiška (SI), SKCNS Fabrika (RS), AKC Attack (HR), Bakelit Multi Art Center (HU), PostScriptum (GR), Društvo za afirmacijo stripa (MNE).
Ilustracija: Anna Júlia Benczédi
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.
womcom.io