Skoči na vsebino

NINA BUNJEVAC

Ekspresivne in angažirane zgodbe ene najpomembnejših sodobnih stripark

Ena najvidnejših ustvarjalk sodobnega avtorskega stripa, slovita kanadska striparka srbskih korenin Nina Bunjevac (1973), je pozornost vzbudila že s stripovskim prvencem Mrzla kot led (Heartless), dokončno pa se je v svetovni stripovski kanon vpisala s pretresljivo avtobiografsko pripovedjo Očetnjava in temačno noirovsko mojstrovino Bezimena. Prepoznavna značilnost njenega dela je izredno detajlen in ekspresiven slog z bogato pointilistično šrafuro, vsebinsko pa se avtorica ne boji posegati v avtobiografske, družbeno občutljive in angažirane teme, ki jih pogosto osvetli s feministične perspektive. Njeni stripi žanjejo izjemno kritiško hvalo, osvajajo najpomembnejše nagrade ter so prevedeni v številne jezike, tudi v slovenščino.

V Očetnjavi (Modrijan, 2015) se Nina Bunjevac spopada s težavno družinsko zgodbo in zapuščino svojega očeta, srbskega nacionalista in terorista, v Bezimeni (Vigevageknjige, 2020), sodobni predelavi mita o Artemidi in Siproitu, ki je leta 2020 na Tinti prejela tudi nagrado zlatirepec za najboljšo prevodno izdajo, pa raziskuje iztirjenost spolnega delinkventa, pri čemer snov črpa ne le iz grške mitologije, temveč tudi iz lastnih travmatičnih spominov na doživeto spolno nasilje.

Kot ena osrednjih gostij Tinte in mednarodne konference WOMCOM: Ženska moč v stripu bo avtorica o svoji ustvarjalni poti in delu podrobno spregovorila na javnem predavanju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in na pogovoru v okviru sobotnega stripovskega sejma, kjer bo tudi podpisovala svoje stripe.

Zaradi nepredvidenih okoliščin bosta predavanje in pogovor z Nino Bunjevac izvedena preko spleta.